Ben Kanseri Malin Melanom Nedir ?
Korkulu Rüyamız Malin Melanom
Melanom derimize renk veren hücreler olan melanositlerden gelişen bir deri kanseri. Aslında geçmişte çok sık rastlamadığımız bu deri kanserini bizim için önemli yapan 2 temel unsur söz konusu. Bunlardan bir tanesi özellikle son 10 yıldır bu kanser türüne yakalananlarun sayısındaki artış. Diğer nokta ise erken tanı konulduğu vakit, ölümcül olan bu kanser türünün %90 üzerinde tedavi edilme şansına sahip olmasıdır.
Kimler malin melanom oluşumu için risk altında sayılırlar?
-Ailede cilt kanseri, melanoma, pankreas kanseri, astrositoma hikayesi olanlar.
-Daha önceden melanoma tanısı almış kimseler.
–Güneş yanığı hikayesi olanlar veya cildinde yaygın güneş hasarı olanlar
-Kendinde yada ailesinde yaygın (2mm ve üzerinde 50 den fazla ben olması) ve/veya düzensiz sınırlı benleri olanlar
-Vücudunda konjenital dev nevüs, blue nevüs yada displastik nevüs bulunanlar
-Mevcut benlerinde renk,şekil,boyut ve karakter değişikliği olanlar malin melanom oluşumu için risk altında kabul edilebilirler. Bu konuda mutlaka bir uzmana başvurulmalı, kulaktan dolma bilgilerle hareket edilmemelidir.
Malin melanoma nın fiziksel özellikleri nasıl anlaşılır ?
Malin melanomlar daha önceden bulunan bir benden oluşabileceği gibi hiçbir öncü lezyon olmaksızın kendiliğinden de ortaya çıkabilmektedir. Malin melanomu diğer lezyonlardan yada benlerden ayıran ve melanomun ABCD si olarak nitelendirdiğimiz tanımlamaya göre Bir deri lezyonunun sınırları asimetrik, düzensiz (girtinti çıkıntılı), rengi koyu siyah, mavi ve değişken yani homojen değilse ve son olarak çapı 6 mm den büyükse, bu lezyondan mutlaka şüphelenmek ve bir Plastik Cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.
Benler alınırsa kanser olurmu ?
Tam tersine bazı benler alınmaz ise kanserleşebilir. Özellikle şüpheli yada melanoma dönme potansiyeli olan benlerin alınması hasta için hayat kurtarıcı olabilir. Benlerin alınmasının hiçbir tehlikesi yoktur.
Malin melanoma nın tedavisi nasıl yapılır ?
Malin melanom un tedavisi cerrahidir. Erken tanı konulan hastalarda sadece cerrahi tedaviyle %90 ların üzerinde başarı elde edilmektedir. Geç kalınmış ve ileri evre hastalıklarda cerrahi tedaviye ek olarak immunoterapi, kemoterapi, RT gibi adjuvan tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Melanom tedavisi için en önemli yaklaşım nedir ?
Toplumun biliçlendirilmesi, güneşten korunma konusunda hassas davranılması son derece önemlidir. Diğer yandan şüpheli ve riskli benlerin yada lezyonların bir cildiye uzmanı yada plastik cerraha danışılması konusunda geç kalınmaması, halk arasındaki “benlere dokunulmaz” şeklindeki şehir efsanelerine itibar edilmemesi gerektiği konusunda vatandaşın biliçlendirilmesi esastır. Unutulmamalıdırki zamanında tanı konulan malin melanom doğru tedavi edilirse size zarar veremez.